LUČENEC. Dvere lučeneckej pálenice sú po štyroch rokoch opäť otvorené. Hoci je v prevádzke len od prvého septembra, už sa v nej stihlo vypáliť 1200 litrov stopercentného alkoholu.
Záhradkári sa mali naozaj z čoho tešiť. „Tento rok bol na úrodu veľmi štedrý, hlavne čo sa týka ovocia. Práca v pálenici je sezónna. Najhustejšie to máme práve teraz, v mesiacoch november a december. Otvorení sme dva mesiace a už obslúžili viac ako osemdesiatštyri ľudí,“ hovorí prevádzkár pálenice pod záhradkami Jaroslav Veselka. Ľudia sem nosia všetko, čo sa v tomto podnebnom pásme urodí. „Tento rok sa darilo najmä jablkám, ale nezaostávali ani hrušky. So slivkami je to však biednejšie,“ hovorí pán Veselka. Maďarskej konkurencie sa neboja. „Zatiaľ som nepočul, že by ľudia uprednostňovali pálenice v susednom Maďarsku. Naši občania, ktorí by tam chodili, riskujú, že budú za takéto konanie postihnutí za dovoz liehu,“ približuje pán Veselka.
Ľudia uprednostňujú zmesy pred odrodami. „Je to viac-menej z donútenia. Pálenica totiž funguje na princípe dvoch kotlov. Na jednu várku treba dvesto litrov ovocia a len málokto nazbiera také množstvo ovocia jedného druhu. Preto sa častejšie stretávame s rôznymi druhmi ovocia v kvase. Nedávno sa však k nám dostala čistá odroda čierneho ríbezlia, z čoho som bol prekvapený. Predsa len nazbierať také množstvo ríbezlia nie je jednoduché,“ hovorí vedúci. Ak nie je dobrý kvas, ani pálenka nebude chutná. „Tí skúsenejší si kvas donesú už vykvasený, menej skúsenejší majú možnosť ho v našej pálenici uložiť a my dohliadneme na správne vykvasenie. Čím menej zbytkového cukru kvas obsahuje, tým je lepší. V pálenici na meranie hodnoty cukru používame špeciálny prístroj, tzv. refraktometer.
Lučeneckú pálenicu nevyhľadávajú len domáci, ale aj ľudia z iných regiónov. „Samozrejme, prevažná väčšina našich zákazníkov je z Lučenca a okolia, ale mali sme tu aj Bratislavčanov.“ Pálenica fungovala dvadsať rokov, potom bola štyri roky nepoužívaná. „V súčasnosti prešla modernizáciou. Na druhom kotli bola nainštalovaná destilačná kolóna, v ktorej prebieha viacnásobná destilácia s možnosťou chladenia pár. Tento spôsob dáva pálenke jemnejšiu chuť a zabezpečuje odstránenie aj poslednej smietky či zdraviu škodlivého metylalkoholu,“ vysvetľuje Veselka. Cena za vypálenie jedného litra 50-percentného alkoholu je stanovená na 4,90 eur. „V tejto cene je už zahrnutá aj spotrebná daň,“ dodá na záver pán Veselka.